Evenimente

În Mediaş s-a implementat sistemul de containere subterane pentru colectare selectivă

Posted at iunie 25, 2010 | By : | Categories : Evenimente | 0 Comment

Punctul culminant al simpozionului „Soluţii moderne de gestionare a deşeurilor în municipiul Mediaş“  l-a constituit inaugurarea primul punct de colectare a deşeurilor din municipiul Mediaş, prevăzut cu containere subterane pentru deşeurile de hârtie/carton, sticlă şi plastic.

Scopul simpozionului desfăşurat la sediul Primăriei Mediaş a fost promovarea proiectului: „Sisteme subterane de colectare a deşeurilor – o nouă provocare în managementul deşeurilor în municipiul Mediaş”, prezentarea modului în care rezultatele proiectului pot fi aplicate şi de către alte autorităţi locale din România şi dezvoltarea parteneriatelor în vederea realizării proiectelor şi programelor de interes comun.

În cadrul evenimentului au fost prezentate de către specialiştii companiei GRĂDINARIU IMPORT-EXPORT S.R.L. portofoliul de produse de salubrizare şi au avut loc discuţii cu furnizorii externi ai companiei.

La eveniment au fost prezenţi consilierul pe probleme de mediu al ministru lui  Borbély László – Ministrul Mediului şi Pădurilor, dar si reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice locale, regionale şi centrale, reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei “ECONORD SIBIU” precum şi a altor unităţi administrativ-teritoriale din ţară, consilieri locali, şi repezentanţii unor societăţi de salubritate.

Primarul municipiului Mediaş a declarat cu această ocazie: „Punctele  de colectare subterane sunt utilizate în ţările europene de patru ani, iar Mediaşul dorind să aibă un sistem de management integrat al deşeurilor a implementat acest proiect. Paşii pe care i-am făcut în acest domeniu sunt foarte importanţi, motiv pentru care astăzi suntem printre primele oraşe din ţară cu un sistem performant  de gestionare a deşeurilor. Vrem să extindem acest sistem de containere subterane în mai mult zone din municipiu, astfel că anul acesta se vor mai amenaja şapte  puncte de colectare subterane a deşeurilor menajere. Simpozionul dedicat  acestui nou concept s-a bucurat de o participare masivă, ceea ce denotă interesul pentru modul în care desfăşurăm această activitate la Mediaş, dar şi în zona de nord a judeţului Sibiu“.

„Avantajul  acestui sistem subteran este în primul rând faptul că deşeurile nu se mai văd, iar locaţiile  sunt mult mai mici. Un alt avantaj important îl reprezintă volumul containerelor care este între 3 – 5 metri cubi, fapt ce determină o frecvenţă mai redusă a colectării şi bineînţeles o reducerea a cheltuielilor de operare. De asemenea important este că prin acest sistem se împiedică propagarea mirosurilor de la deşeuri, iar rezistenţa la factorii negativi, cum ar fi leziuni mecanice sau vandalism este sporită“, a declarat Iosif Balog, director Eco-Sal.

Prezent la eveniment Laszlo Karacsonyi, consilier al ministrului Mediului şi Pădurilor a declarat: „Ceea ce se întâmplă la Mediaş acum este un exemplu foarte bun. Am venit să transmit special felicitările ministrului pentru aceste realizări“.