Actiuni

Elevi de clasa a 3-a de la Șc. Gen. Hermann Oberth, în vizită la Centrul pentru preluarea deșeurilor

Posted at martie 11, 2015 | By : | Categories : Actiuni | 0 Comment

Anual, la Centrul pentru preluarea, prelucrarea și valorificarea deșeurilor sunt prezenți sute de elevi și studenți, interesați de managementul deșeurilor din Mediaș. Aceștia sunt elevi ai școlilor din localitate, sau studenți la renumite facultăți din țară, atrași de activitățile desfășurate de operatorul de salubritate ECO-SAL, dar și de sistemul pe care l-a dezvoltat din 2009 până în prezent.

“Este remarcabil faptul că un număr mare de tineri sunt interesați de cum anume funcționează acest sistem al deșeurilor. Este evident că există puține șanse de a proteja mediul fără un sens de responsabilitate, însă vizitele lor la Centru și interesul pe care îl au, nu doar ne bucură, ci demonstrează și că, în viitor, protecția mediului va fi o prioritate pentru toate generațiile” a declarat Directorul General al ECO-SAL Iosif Balog.

În cadrul vizitei de ieri a elevilor din clasa a 3-a de la Școala Generală Hermann Oberth, le-a fost explicat întregul proces de activitate, aria de acoperire a operatorului, modul de operare al angajaților în colectarea deşeurilor, și au văzut cum acestea se separă manual, şi cum deșeurile de ambalaje sortate sunt presate și balotate pentru ca ulterior să fie trimise reciclatorilor. Elevilor li s-a prezentat în detaliu procesul de colectare, dar și ce înseamnă prelucrarea și valorificarea deșeurilor.

Aceștia au învățat că deșeurile sunt reprezentate de fapt de mai multe categorii: deșeuri menajere, vegetale, din costrucții, de ambalaje (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă), periculoase și le-a fost explicat drumul deșeurilor de la producător, consumator reciclator.

Vizita la Centru i-a încântat pe elevi, învățătoare și părinții prezenți, mai ales că le-a fost explicată, de asemenea, în detaliu, importanța procesului de colectare a deșeurilor de ambalaje și, cum punerea lor separată în containerele specifice ajută la protejarea resurselor naturale ale planetei.

“Iar pentru că Mediașul este oraș participant în Bătălia pentru Orașul reciclării, i-am îndemnat să colecteze separat ambalajele de hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Faptul că orașul nostru ar putea deveni câștigătorul marelui premiu – o zonă de relaxare eco cu acces gratuit la internet – sperăm că îi va determina pe cei prezenți astăzi, dar și pe ceilalți medieșeni, să nu mai amestece deșeurile.” a declarat purtătorul de cuvânt al ECO-SAL Anca Băra.