Campanii

Final de competiție

Posted at iulie 3, 2014 | By : | Categories : Campanii | 0 Comment

Bătălia pentru “Orașul reciclării” s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie, după 6 luni în care fiecare localitate înscrisă în competiția națională inițiată de ECOROM AMBALAJE s-a străduit să colecteze separat cât mai multe deșeuri de hârtie/carton, plastic/metal și sticlă.

32 de orașe au concurat pentru câștigarea premiului cel mare, o zonă de relaxare 100% eco cu acces gratuit wi-fi, și pentru titlul de Orașul Reciclării. Calculul punctajului competiției se va face în felul următor: 70% este reprezentat de nota dată la calitatea sistemului, 24% reprezintă nota dată de cantitatea de deșeu colectată/locuitor și 6% nota aferentă acțiunilor de promovare, iar rezultatele finale vor fi anunțate în luna septembrie când va avea loc și gala de premiere.

Mediașul a fost și el înscris, pentru a doua oară, în proiectul național, la prima ediție clasându-se doar pe locul 4 și câștigând doar titlul de Luptător.

“Pe tot parcursul celei de-a doua ediții medieșenii au separat deșeurile de ambalaje, așa cum o fac începând din anul 2005, în recipienți diferiți puși la dispoziție de către operatorul de salubritate ECO-SAL. Odată colectate separat de la cetățeni și din punctele comune de colectare selectivă amenajate în oraș, aceste deșeuri sunt transportate la Centrul pentru preluarea, prelucrarea și valorificarea deșeurilor, în vederea unui nou proces de sortare, și apoi valorificare a acestora. Acest lucru este necesar pentru că,

chiar și după atât de mulți ani în care cetățenii au fost informați despre modul corect de separare, sunt cazuri în care deșeurile depozitate în containerele colorate sunt amestecate. Poate asta se întâmplă din neatenție, sau poate din lipsă de interes și lipsă de bună-voință. Însă, prin intermediul campaniilor desfășurate de-a lungul anilor în rândul cetățenilor, și prin mesajele transmise acestora, am încercat să îi determinăm să separe corect deșeurile, pentru că aceasta este cea mai rapidă cale spre un mediu curat atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare.

 

Transmit pe această cale toată aprecierea noastră celor care au participat activ și care au sprijinit această competiție prin separarea deșeurilor. Este de lăudat faptul că lună de lună sacii plini cu deșeuri de ambalaje sunt scoși în fața porților, și că deșeurile sunt sortate în containerele specifice cele mai apropiate locuinței. Este important ca cetățenii să susțină în continuare procesul de colectare selectivă, iar prin acțiunile lor să îi determine pe ceilalți să procedeze la fel.” a declarat directorul societății ECO-SAL, d-ul Balog Iosif.

Chiar dacă această competiție s-a încheiat, procesul de colectare separată a deșeurilor continuă la Mediaș, iar cetățenii trebuie să fie responsabili în continuare. Responsabilitatea presupune separarea deșeurilor în recipienții specifici fiecărui tip de deșeu. Este important ca acestea să fie puse separat, pentru reciclarea unei cantități cât mai mari a deșeurilor și economisirea resurselor naturale ale planetei.

“Dacă anul trecut Mediașul nu a reușit să fie câștigătorul concursului, sperăm ca anul acesta cantitatea colectată raportată la numărul de locuitori ai orașului să poată declara municipiul nostru Orașul Reciclării. Comunitatea se va bucura astfel de amenajarea unei zone de relaxare 100% eco, cu acces gratuit wi-fi, și recunoaștere națională ca fiind campionă la reciclare.” a mai spus d-ul director Balog Iosif.